headerdesktop corintwktrgr26apr24

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

headermobile corintwktrgr26apr24

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Fa-o timp de o zi

De (autor): Mark Batterson

0
(0 review-uri)
Fa-o timp de o zi - Mark Batterson
Rasfoieste

Fa-o timp de o zi

De (autor): Mark Batterson

0
(0 review-uri)
Fa-o timp de o zi!: Cum sa deprinzi un obicei sau sa renunti la el in 30 de zile / Do It for a Day: How to Make or Break Any Habit in 30 Days de Mark Batterson este despre arta si stiinta formarii obiceiurilor din mai multe perspective: psihologica, neurologica si teologica, scopul cartii fiind acela de a te ajuta sa-ti deconstruiesti si sa-ti reconstruiesti obiceiurile zilnice. Dat fiind faptul ca un simplu obicei ne poate ajuta sa ne recapatam forma fizica, sa ne castigam libertatea financiara, sa avem o stare de spirit mai buna sau sa avem un mariaj fericit si sanatos, autorul recurge la tehnici testate, a caror eficienta a fost dovedita in timp, pentru a ne arata cum sa scapam de obiceiurile proaste si cum sa ne formam obiceiuri bune. 
 
Intreaga noastra viata nu este decat o multime de obiceiuri - practice, emotionale si intelectuale - organizate sistematic pentru bunastarea ori tristetea noastra si care ne poarta ireversibil inspre implinirea destinului nostru, spunea parintele psihologiei americane, William James. Astfel, pentru a scapa de obiceiurile proaste, autorul ne prezinta o tehnica testata si certificata, denumita schimbarea obiceiurilor, iar pentru a ne forma obiceiuri bune, autorul ne prezinta tehnica denumita "momeste si schimba". Ulterior, autorul ne va ajuta sa ne stabilim niste obiective importante pentru noi si sa le transformam in obiceiuri zilnice. Acesta este si motivul pentru care aceasta carte nu este impartita pe capitole, ci pe zile, pentru ca in ceea ce priveste formarea sau renuntarea la anumite obiceiuri, ritmul este foarte important. Daca vei incerca sa faci prea mult, prea repede, esecul iti va fi garantat. Prin urmare, cel mai intelept este sa pui in practica titlul acestei carti: sa incerci sa pui in practica un nou obicei timp de 24 de ore. Si apoi sa repeti aceasta practica timp de 30 de zile, o perioada suficienta, crede Batterson pentru ca un nou obicei sa devina rutina sau pentru a scapa de un obicei nedorit.
 
Mark Batterson este pastorul principal al National Community Church (National.CC) din Washington, DC. Mark are un doctorat in stiintele leadershipului bisericesc la Universitatea Regent si este autorul a peste 20 de carti aflate in topul bestsellerelor New York Times, printre care The Circle Maker, Chase the Lion, In a Pit with a Lion on a Snowy Day si Whisper. El si sotia sa, Lora, au trei copii si locuiesc in Capitol Hill.
 
In ceea ce priveste durata de timp necesara formarii sau renuntarii la un obicei, ei bine,  estimarile specialistilor oscileaza intre 21 si 254 de zile. De fapt, formarea unui obicei sau renuntarea la un obicei depind foarte mult de tipul de persoana si de tipul de obicei care se doreste a fi format. Autorul este convins insa de faptul ca o perioada de 30 de zile va genera impulsul de care ai nevoie pentru a fi victorios.
 
Mecanismul de formare sau de intrerupere a unui obicei este destul de simplu: Identifica stimulul, Intrerupe tiparul, Imagineaza-ti premiul. La care se adauga o dorinta simpla de a-ti imagina viata ca pe un laborator, unde totul este un experiment. Acum, daca te simti pregatit, alege un obicei si aplica metoda 3M pentru a ti-l insusi sau pentru a scapa de el definitiv. Formula "3M" inseamna sa faci acest obicei sa fie masurabil, marcant si usor de mentinut. 
 
Te invit asadar intr-o calatorie fascinanta, care te poate transforma definitiv, si care, te va imbogati cu o serie de povesti impresionante din viata unor eroi care au fost capabili de eforturi si sacrificii colosale pentru a-si indeplini visurile, dorintele, menirea... Si tu esti capabil sa realizezi orice iti doresti cu conditia sa imbratisezi obiceiurile corecte. Incearca doar, si vei fi surprins!
 
Cartea este impartita in 30 de capitole (zile), dupa cum urmeaza:
• Ziua 1. Avanta-te in apa! Marea a vazut si a fugit. Lectia acestui capitol: "daca vrei ca Dumnezeu sa faca lucruri supranaturale, tu trebuie sa faci lucrurile normale", ne este predata cu ajutorul legendei lui Nahshon, caruia Talmudul ii atribuie salvarea natiunii lui Israel printr-un act de curaj. Alege-ti asadar un obicei si da dovada de curaj inaintand in directia realizarii lui.
• Ziua 2: Urca scarile. La fel cum conditiile vitrege din natura joaca un rol primordial in dezvoltarea plantelor, obstacolele de natura fizica sau psihica pe care suntem nevoiti sa le depasim la un moment dat au rolul de a ne transforma in variante imbunatatite ale noastre. Invata sa imbratisezi mentalitatea de crestere pentru a deprinde, respectiv pentru a renunta mai usor la obiceiuri, pentru ca de cele mai multe ori, mai greu inseamna mai bine.
• Ziua 3: Iesi din rutina. De cate ori vei avea impresia ca formarea unui obicei dureaza o vesnicie, va trebui sa-ti amintesti acest citat celebru apartinandu-i lui Heywood: "Roma nu a fost construita intr-o zi." Sa deprinzi obiceiuri si sa renunti la anumite obiceiuri dureaza de cele mai multe ori mai mult decat ai vrea, insa, cu cat vei investi mai mult timp, cu atat mai insemnat va fi efortul. De asemenea, nu uita sa iti planifici din cand in cand sa te rupi de cotidian si sa iesi din rutina. Corpul si mintea ta iti vor multumi deopotriva pentru un astfel de obicei.
• Ziua 4: Linge mierea. In Iudeea primului secol, educatia formala incepea la varsta de sase ani la scoala de la sinagoga, numita Bet Sefer. In cadrul primei lectii oferite elevilor, rabinul acoperea tablitele elevilor cu miere si le cerea sa linga mierea in timp ce recitau Psalmul 118:103: "Cat sunt de dulci limbii mele cuvintele Tale, mai mult decat mierea, in gura mea!" Invatatorul crea astfel o asociere pozitiva, o dependenta pozitiva de Cuvantul lui Dumnezeu. Retine asadar ca deprinderea obiceiurilor bune trebuie insotita de stimulii potriviti, in timp ce in cazul renuntarii la obiceiurile proaste, stimulii de aversiune reprezinta o masura provizorie eficace.
• Ziua 5: Da roata muntelui. Asa cum calugarii japonezei de la o manastire din vecinatatea orasului vechi Kyoto, reusesc sa finalizeze 1000 de maratoane in 1000 de zile, si noi putem sa atingem orice obiectiv care la inceput ni se pare imposibil. Daca incerci sa renunti la un obicei prost, impune-ti o taxa ori de cate ori nu reusesti sa iti duci la indeplinire angajamentul, iar daca vrei sa folosesti incurajarea pozitiva, ofera-ti ceva ce iti place ori de cate ori reusesti sa iti respecti un angajament. In orice caz, retine faptul ca formarea obiceiurilor presupune o autoevaluare sincera, intrucat partea magica a masurarii obiceiurilor consta in faptul ca iti sporeste autoconstientizarea prin crearea unui ciclu al feedbackului, facand legatura intre cauza si efect.
• Ziua 6: Adauga obicei peste obicei. Modul incredibil in care jumatate dintre americani au ajuns sa se spele pe dinti in anul 1929, in conditiile in care in urma cu 100 de ani doar 7% dintre americani practicau spalatul pe dinti, reprezinta una dintre cele mai importante schimbari statistice in materie de obiceiuri zilnice consemnata vreodata! Tot aici aflam care este legatura dintre dopamina si dificultatea de a deprinde si de a renunta la obiceiuri, dar si cum ne putem forma obiceiuri adaugand obicei peste obicei, adica, cupland obiceiuri care sunt greu de format cu lucruri pe care le faci in mod normal si firesc.
• Ziua 7: Fa saritura. Daca vrei sa deprinzi un obicei sau sa renunti la un obicei, trebuie sa intrerupi tiparul. Cum? Trebuie sa schimbi regulile jocului. Sa transformi totul intr-un joc! Sa rescrii regulile intr-un fel care sa faca obiceiul mai masurabil, mai marcant si mai usor de mentinut. Si nu uita, chiar daca simti ca esuezi, cu siguranta ai ajuns mai departe decat daca nu ti-ai fi stabilit niciodata acest obiectiv.
• Ziua 8: Aminteste-ti viitorul. In momentele in care te vei simti coplesit de circumstantele prezentului, aminteste-ti de viitor. Aminteste-ti de lista ta de obiective. Intreaba-te: Aici vrei sa te opresti? Daca respiri inca, inseamna ca Dumnezeu nu a renuntat la tine. Nu renunta nici tu la Dumnezeu. Si nu renunta la tine. Pentru ca nu poti sti niciodata la ce viitor minunat renunti atunci cand decizi sa te opresti din a mai incerca. Tot aici aflam primul obicei care te va ajuta sa iti formezi sau sa renunti la obiceiuri mai usor: Obiceiul 1 - Schimba scenariul. Daca vrei sa iti schimbi viata, incepe prin a-ti schimba povestea. Daca nu iti place viata ta, poate ca iti spui povestea gresita. Trebuie sa schimbi scenariul. Daca vrei sa iti schimbi viata, trebuie sa iti schimbi povestea!
• Ziua 9: Schimba-ti povestea.Cu totii avem nevoie de cineva care sa creada in noi mai mult decat credem noi insine. Avem nevoie de oameni care sa ne impinga dincolo de limitele noastre, amintindu-ne cine suntem si de ce suntem capabili. Viata noastra este mult prea zgomotoasa, iar programul nostru este mult prea incarcat. Acesta este motivul pentru care ajungem sa uitam uneori care este adevarata noastra menire. Linistea in schimb, citirea Bibliei ne va ajuta sa ne reconectam cu noi insine, iar vocea calma a Sfantului Duh va deveni cea mai puternica voce din viata noastra. Indemnurile sale ne vor redirectiona viata pe cai supranaturale. Astfel, fara sa ne dam seama, Dumnezeu va scrie povestea Lui in noi si prin noi.
• Ziua 10: Concentreaza-te. Trebuie sa alegi la ce esti atent, fiindca aceasta alegere va determina realitatea ta. Daca alegi bucuria, nu inseamna ca primesti ce iti doresti. Inseamna ca apreciezi ceea ce ai. Cum? Facand inventarul lucrurilor bune la finalul fiecarei zile. Daca vei cauta ceva de care sa te plangi, vei gasi intotdeauna. Daca vei cauta ceva pentru care sa Il lauzi pe Domnul, vei gasi intotdeauna. Asadar, alegerea iti apartine. Cum vrei sa traiesti?
• Ziua 11: Cunoaste-ti numele. Atunci cand incerci sa deprinzi un obicei nou, te simti ciudat la inceput. Insa chiar daca te vei simti ca un impostor, continua sa mergi mai departe, pentru ca la un moment dat scenariul se va schimba. Daca vei continua sa alergi, vei deveni alergator. Daca vei continua sa conduci, vei deveni conducator. Daca vei continua sa scrii, vei deveni scriitor. Completeaza propozitia cu orice iti doresti sa devii. La un moment dat, vei stapani acea identitate si acea identitate te va stapani. Iar tocmai asta inseamna sa iti cunosti numele... Obiceiul 2 - Saruta valul. Obstacolul nu este dusmanul; obstacolul este calea. Sa saruti valul inseamna sa faci tot ce poti cu ceea ce ai, acolo unde te afli, sa infrunti realitatea brutala si sa inovezi, pentru ca Dumnezeu se foloseste de provocarile tale din prezent ca sa te pregateasca pentru oportunitatile din viitor.
• Ziua 12: Actioneaza cand esti speriat. Sa saruti valul inseamna sa iti infrunti teama si sa actionezi cand esti speriat. "Afla de ce se teme cel mai mult o persoana, caci de acolo va incepe sa se dezvolte”, spunea Carl Jung. Potrivit psihologilor, ne nastem cu doua frici: frica de a cadea si frica de zgomote puternice. Toate celelalte frici sunt invatate, ceea ce inseamna ca de orice frica te poti dezvata. Credinta este procesul de a te dezvata de o frica. Cum? "Iubirea desavarsita alunga frica.” Daca iti este frica de Dumnezeu - daca il venerezi pe Dumnezeu mai presus de orice - nu trebuie sa te mai temi de nimic. Acesta nu este doar inceputul intelepciunii, ci este sfarsitul tuturor fricilor!
• Ziua 13: Mergi pe sarma. Deprinderea sau renuntarea la un obicei seamana foarte mult cu mersul pe sarma! Trebuie sa renunti la mandrie, dand in schimb dovada de smerenie, blandete si rabdare, cele trei calitati care te vor ajuta sa nu cazi si sa faci fata problemelor, provocarilor si deciziilor dificile, ajutandu-te de asemenea sa deprinzi sau sa renunti la obiceiuri. Asta pentru ca nu deprindem si nu renuntam la obiceiuri numai pentru noi insine. O facem pentru cei pe care ii iubim! Intruchiparea altruismului o constituie renuntarea la obiceiurile proaste care le fac rau celorlalti si deprinderea obiceiurilor care adauga celorlalti valoare. 
• Ziua 14: Conecteaza punctele. Sa saruti valul inseamna sa vezi dincolo de aparenta situatiei in care te gasesti. Inseamna sa unesti punctele intr-un fel diferit. Punand intrebari. Gandind diferit. Cautand interrelationarea. Contempland consecintele neintentionate. Obiceiul 3 - Mananca broasca. Formarea obiceiurilor este o cursa cu obstacole. Nu iti poti permite scurtaturi sau ocolisuri. Nu poti sa faci nicio smecherie cand te confrunti cu un moment greu sau o discutie dificila. Sa mananci broasca inseamna sa ai curajul sa treci prin astfel de momente, sa actionezi, sa alegi drumul principal, care se intampla sa fie drumul cel mai greu, sa nu te feresti de sacrificii si nici sa fugi de pericol ori de greutati.
• Ziua 15: Nu usura lucrurile. Leadershipul pleaca de la auto-leadership, iar auto-leadershipul incepe prin autocontrol. Fara indoiala, persoana cel mai greu de condus esti tu. Acesta este motivul pentru care este atat de greu sa deprinzi sau sa renunti la un obicei. Dar daca vrei sa cuceresti o cetate, mai intai trebuie sa iti tii firea. Si nu exista alta cale sa iti tii firea decat razboindu-te cu natura ta pacatoasa pana cand o vei supune. Sau pana cand va fi supusa de o putere mai mare. Trebuie sa iei ostatic fiecare gand si sa il supui lui Hristos. Trebuie sa iti porti zilnic crucea si sa iti refuzi lucruri. Este cea mai buna cale de a renunta la un obicei.
• Ziua 16: Ia decizii impotriva ta. Disciplina intr-un anumit aspect al vietii naste disciplina in toate aspectele ei! Exista ceva la care trebuie sa spui nu? In multe cazuri, abstinenta este mult mai simpla decat moderatia. De ce? Pentru ca necesita mai putina vointa, intrucat te bazezi pe o pre-decizie puternica. Moderatia este o cale alunecoasa. Din experienta autorului, este mai greu sa mananci un singur Oreo decat sa nu mananci niciun Oreo! Daca alimentezi o dorinta, aceasta creste. Daca o infometezi, se atrofiaza. Daca vrei sa renunti la un obicei, incearca abstinenta.
• Ziua 17: Nu trai in minciuna. Sa nu traim in minciuna inseamna sa refuzam sa ne plecam in fata idolilor si a ideologiilor vremii care nu trec testul timpului si al adevarului. Inseamna sa traiesti potrivit convingerilor tale in timp ce dai dovada de compasiune fata de cei care nu au aceleasi convingeri ca si tine. Inseamna sa iti risti reputatia pentru un lucru despre care crezi ca este bun, corect si adevarat. Inseamna sa spui adevarul in fata puterii, si sa il spui cu dragoste. Sa nu traim in minciuna inseamna constiinta luata captiva de Cuvantul lui Dumnezeu, in Spiritul lui Dumnezeu. Obiceiul 4 - Inalta zmeul. Asa cum faci orice lucru, asa le vei face pe toate. Ne lasam usor coplesiti de dimensiunea visurilor noastre, nefiind constienti ca la originea tuturor marilor realizari se afla un prim pas timid pe care cineva a avut curajul sa il faca la un moment dat. Trebuie sa ne stabilim obiective mari, insa trebuie sa le impartim in mici victorii. Daca faci lucrurile mici ca si cand ar fi mari, Dumnezeu va face lucrurile mari ca si cand ar fi mici!
• Ziua 18: Incepe cu putin. Ziua 18 ne duce cu gandul la conceptul japonez kaizen care inseamna un angajament neconditionat fata de imbunatatirea continua. Inseamna sa devii putin mai bun in fiecare zi, in orice fel. Aceasta mentalitate sta la baza acestui concept foarte sanatos: incepe cu putin. Poti sa ai visuri marete, insa trebuie sa incepi cu putin si sa gandesti pe termen lung. Pentru ca putem face orice atunci cand obiectivul pe care trebuie sa il atingem nu este coplesitor sau intimidant.
• Ziua 19: Exerseaza-ti autoritatea. Indiferent de obiceiul pe care incerci sa il deprinzi sau sa il elimini va trebui sa iti exersezi autoritatea spirituala! Cum? Pastrandu-ti calmul in mijlocul furtunii, intrerupand stimulul nerabdarii prin tiparul rugaciunii, fiind prezent, infruntand realitatea brutala prin credinta nestramutata si transmitand liniste: partenerului de viata, copiilor, prietenilor, etc. Retine asadar ca ai mai multa autoritate decat iti inchipui! Ai autoritatea de a opri furtunile. Ai autoritatea de a vindeca bolile. Ai autoritatea de a muta muntii din loc. Cum? Prin grauntele de mustar ale credintei. Autoritatea spirituala este asemenea oricarui muschi care trebuie sa fie exersat, insa trebuie sa o exersam cu smerenie!
• Ziua 20: Ce e destul e destul. Locuiesc in posibilitate. - Emily Dickinson
Trebuie sa incetezi sa ii mai vorbesti lui Dumnezeu despre problemele tale si sa incepi sa le vorbesti problemelor tale despre Dumnezeu. Pentru ca in viata tuturor va aparea un moment in care vom crede ca este sfarsitul. Dar de multe ori, dupa un astfel de moment viata noastra capata noi semnificatii si ajungem sa o apreciem mai mult. Asadar, oricat de greu ti s-ar parea sa realizezi un anumit lucru la un moment dat, ai curajul sa mergi pana la capat. Pentru ca, la finalul vietii, cele mai mari regrete vor fi legate de lucrurile pe care le-am fi avut, le-am fi putut avea si ar fi trebuit sa le avem, daca aveam curajul sa actionam in loc sa ne oprim din drum.
• Ziua 21: Schimba rutina. Unul dintre secretele deprinderii obiceiurilor este sa stabilesti o rutina. Insa, odata ce rutina devine rutina, trebuie sa o schimbi. Aceasta se numeste legea varietatii necesare. Daca faci sport in acelasi fel, la un moment dat exercitiile isi vor pierde eficacitatea, deoarece corpul se adapteaza la rutina. Trebuie sa iti derutezi muschii, intrerupand tiparul. Acelasi lucru este valabil si sub aspect spiritual, relational, emotional sau intelectual. Care este vestea buna? Daca ajustezi rutina, schimbarea de 1% poate face diferenta de 99%!
• Ziua 22: Alege o lupta. Obiceiul pe care incerci sa il deprinzi sau sa il elimini te provoaca la o lupta. O lupta cu tine insuti, in care tu trebuie sa te schimbi, pentru ca aceasta este calea cea mai buna pentru tine. Si, foarte posibil, si pentru cei dragi tie. Dar, ca in orice lupta, de multe ori, vei simti nevoia sa te dai batut. Nu face asta! Alege sa lupti in continuare si, cel mai probabil, vei iesi invingator.
• Ziua 23: Fa-o acum. Daca vei astepta momentul potrivit ca sa faci un lucru, acel moment nu va aparea niciodata. In schimb, daca vei fi constrans de imprejurari, vei putea sa faci acel lucru chiar acum. Nu trebuie sa fii constrans de imprejurimi ca sa te mobilizezi sa faci un anumit lucru. Trebuie doar sa fii suficient de hotarat si vei vedea ca momentul potrivit ca sa faci orice este acum. Obiceiul 6 - Intoarce ceasul: Timpul se masoara in minute. Gaseste o metoda creativa pentru ca fiecare zi sa conteze. Iar pentru a face asta e nevoie sa inveti sa controlezi timpul. Pentru ca daca nu vei face asta, timpul te va controla pe tine si astfel, timpul va trece nevalorificat, iar tu vei ajunge la final sa regreti ca nu ai facut mai mult si mai bine cu timpul care ti-a fost dat.
• Ziua 24: Ridica palaria. De ce avem nevoie pentru a renunta la un obicei sau pentru a ne forma un nou obicei? In primul rand de un stimul puternic: un trigger care ne apasa pe un buton din creier, facandu-l sa treaca pe pilot automat. In al doilea rand de un tipar - fizic, mental, emotional, spiritual sau relational. Si in al treilea rand de un premiu. Cu cat mai mare este premiul, cu atat mai multe sacrificii vei fi dispus sa faci si cu atat mai multe riscuri vei fi dispus sa iti asumi.  
• Ziua 25: Fa calculele. Exista doua categorii de oameni in lume: cei care lasa lucrurile sa se intample si cei care fac ca lucrurile sa se intample. Exista cei care isi gasesc timp si cei care isi fac timp. Exista cei care pierd timpul si care il gestioneaza optim. Asadar, pentru a-ti implini menirea trebuie sa iti faci calculele. Trebuie sa iti faci timp. Sa nu lasi la voia intamplarii ceea ce sta in puterea ta sa realizezi. Iar o parte din ceea ce inseamna gestionarea timpului este reprezentata de identificarea factorilor care ne irosesc timpul. Identifica, inlatura si fa-ti timp pentru ceea ce conteaza cu adevarat!
• Ziua 26: Joaca pe termen lung. Eliminarea obiceiurilor proaste este un lucru serios. Acestea fiind spuse, nu iti poti permite sa pierzi din vedere teoria distractiei. Indiferent cat de dificil este sa deprinzi sau sa renunti la un obicei sau cat de mult dureaza, trebuie sa adaugi un element distractiv. De ce? Transformand totul intr-un joc, sansele de a rezista pe termen lung sunt mult mai mari! Obiceiul 7 - Insamanteaza norii. Insamantarea norilor inseamna sa traim ca si cand am muri cu totii maine, insa sa visam ca si cand am trai pentru totdeauna. Inseamna sa faci astazi lucrurile care vor avea insemnatate peste o suta de ani. Inseamna sa lasi o mostenire care iti va supravietui! Pentru ca in clipa in care incetezi sa mai visezi, incepi sa mori. In clipa in care incetezi sa mai cresti, incepi sa te atrofiezi. In clipa in care incetezi sa mai inveti, incepi sa te intorci la obiceiurile proaste.
• Ziua 27: Este nevoie de munca in echipa. In vremea Renasterii, multe dintre operele realizate in atelierele din Florenta nu erau semnate deoarece nu reprezentau creatia unui singur artist. Arta era un sport de echipa. La fel este si formarea unui obicei! Avem nevoie in viata de oameni care cred in noi mai mult decat credem noi insine pentru a reusi. Avem nevoie de oameni care sa ne impinga dincolo de limitele noastre. De asemenea, avem nevoie de oameni care sa ne apese un anume buton atunci cand este nevoie. De ce? "Fierul cu fier se ascute."
• Ziua 28: Profeteste slava ta. Exista doua feluri de slava si amandoua sunt la fel de puternice. Rugaciunea de slava pentru un eveniment trecut inseamna sa ii multumesti lui Dumnezeu dupa ce a infaptuit un lucru si rugaciunea de slava pentru un eveniment viitor, care inseamna sa ii multumesti lui Dumnezeu inainte ca El sa infaptuiasca ceva. Inseamna profetirea slavei prin credinta.
• Ziua 29: Inoata impotriva curentului. Sa inoti impotriva curentului inseamna sa deconstruiesti obiceiurile bune si pe cele rele. Daca vrei sa elimini un obicei, este util sa ii intelegi originile. In felul acesta identifici stimulul si intrerupi tiparul. De asemenea, daca viata ta nu este asa cum ti-ai dorit, nu este prea tarziu sa rescrii viitorul. In ce fel? Insamantand norii cu obiective divine, care sa-l slaveasca pe Dumnezeu. Pentru ca daca vrei sa ajungi acolo unde ti-ai propus, trebuie sa ai puterea sa inoti impotriva curentului.
• Ziua 30: Alege-ti propria aventura. Indiferent care este obiceiul pe care incerci sa il deprinzi sau sa il elimini, vei avea nevoie de ajutorul Duhului Sfant, pentru ca atunci cand beneficiezi de ajutorul Lui, totul este posibil. De aceea ai in primul rand nevoie de disciplina spirituala cotidiana! De asa ceva este nevoie: de disciplina zilnica pentru ca Duhul Sfant reprezinta diferenta dintre ceea ce poti face cel mai bine si ceea ce poate sa faca Dumnezeu! Pentru ca El a pregatit deja lucrarea cea buna dinainte. Noi nu trebuie decat sa ne luam destinul in maini prin obiceiurile zilnice pe care le imbratisam.

Traducere din limba engleza de Mihaela Ioncelescu.
Citeste mai mult

49.00Lei

49.00Lei

Primesti 49 puncte

Important icon msg

Primesti puncte de fidelitate dupa fiecare comanda! 100 puncte de fidelitate reprezinta 1 leu. Foloseste-le la viitoarele achizitii!

In stoc

Descrierea produsului

Fa-o timp de o zi!: Cum sa deprinzi un obicei sau sa renunti la el in 30 de zile / Do It for a Day: How to Make or Break Any Habit in 30 Days de Mark Batterson este despre arta si stiinta formarii obiceiurilor din mai multe perspective: psihologica, neurologica si teologica, scopul cartii fiind acela de a te ajuta sa-ti deconstruiesti si sa-ti reconstruiesti obiceiurile zilnice. Dat fiind faptul ca un simplu obicei ne poate ajuta sa ne recapatam forma fizica, sa ne castigam libertatea financiara, sa avem o stare de spirit mai buna sau sa avem un mariaj fericit si sanatos, autorul recurge la tehnici testate, a caror eficienta a fost dovedita in timp, pentru a ne arata cum sa scapam de obiceiurile proaste si cum sa ne formam obiceiuri bune. 
 
Intreaga noastra viata nu este decat o multime de obiceiuri - practice, emotionale si intelectuale - organizate sistematic pentru bunastarea ori tristetea noastra si care ne poarta ireversibil inspre implinirea destinului nostru, spunea parintele psihologiei americane, William James. Astfel, pentru a scapa de obiceiurile proaste, autorul ne prezinta o tehnica testata si certificata, denumita schimbarea obiceiurilor, iar pentru a ne forma obiceiuri bune, autorul ne prezinta tehnica denumita "momeste si schimba". Ulterior, autorul ne va ajuta sa ne stabilim niste obiective importante pentru noi si sa le transformam in obiceiuri zilnice. Acesta este si motivul pentru care aceasta carte nu este impartita pe capitole, ci pe zile, pentru ca in ceea ce priveste formarea sau renuntarea la anumite obiceiuri, ritmul este foarte important. Daca vei incerca sa faci prea mult, prea repede, esecul iti va fi garantat. Prin urmare, cel mai intelept este sa pui in practica titlul acestei carti: sa incerci sa pui in practica un nou obicei timp de 24 de ore. Si apoi sa repeti aceasta practica timp de 30 de zile, o perioada suficienta, crede Batterson pentru ca un nou obicei sa devina rutina sau pentru a scapa de un obicei nedorit.
 
Mark Batterson este pastorul principal al National Community Church (National.CC) din Washington, DC. Mark are un doctorat in stiintele leadershipului bisericesc la Universitatea Regent si este autorul a peste 20 de carti aflate in topul bestsellerelor New York Times, printre care The Circle Maker, Chase the Lion, In a Pit with a Lion on a Snowy Day si Whisper. El si sotia sa, Lora, au trei copii si locuiesc in Capitol Hill.
 
In ceea ce priveste durata de timp necesara formarii sau renuntarii la un obicei, ei bine,  estimarile specialistilor oscileaza intre 21 si 254 de zile. De fapt, formarea unui obicei sau renuntarea la un obicei depind foarte mult de tipul de persoana si de tipul de obicei care se doreste a fi format. Autorul este convins insa de faptul ca o perioada de 30 de zile va genera impulsul de care ai nevoie pentru a fi victorios.
 
Mecanismul de formare sau de intrerupere a unui obicei este destul de simplu: Identifica stimulul, Intrerupe tiparul, Imagineaza-ti premiul. La care se adauga o dorinta simpla de a-ti imagina viata ca pe un laborator, unde totul este un experiment. Acum, daca te simti pregatit, alege un obicei si aplica metoda 3M pentru a ti-l insusi sau pentru a scapa de el definitiv. Formula "3M" inseamna sa faci acest obicei sa fie masurabil, marcant si usor de mentinut. 
 
Te invit asadar intr-o calatorie fascinanta, care te poate transforma definitiv, si care, te va imbogati cu o serie de povesti impresionante din viata unor eroi care au fost capabili de eforturi si sacrificii colosale pentru a-si indeplini visurile, dorintele, menirea... Si tu esti capabil sa realizezi orice iti doresti cu conditia sa imbratisezi obiceiurile corecte. Incearca doar, si vei fi surprins!
 
Cartea este impartita in 30 de capitole (zile), dupa cum urmeaza:
• Ziua 1. Avanta-te in apa! Marea a vazut si a fugit. Lectia acestui capitol: "daca vrei ca Dumnezeu sa faca lucruri supranaturale, tu trebuie sa faci lucrurile normale", ne este predata cu ajutorul legendei lui Nahshon, caruia Talmudul ii atribuie salvarea natiunii lui Israel printr-un act de curaj. Alege-ti asadar un obicei si da dovada de curaj inaintand in directia realizarii lui.
• Ziua 2: Urca scarile. La fel cum conditiile vitrege din natura joaca un rol primordial in dezvoltarea plantelor, obstacolele de natura fizica sau psihica pe care suntem nevoiti sa le depasim la un moment dat au rolul de a ne transforma in variante imbunatatite ale noastre. Invata sa imbratisezi mentalitatea de crestere pentru a deprinde, respectiv pentru a renunta mai usor la obiceiuri, pentru ca de cele mai multe ori, mai greu inseamna mai bine.
• Ziua 3: Iesi din rutina. De cate ori vei avea impresia ca formarea unui obicei dureaza o vesnicie, va trebui sa-ti amintesti acest citat celebru apartinandu-i lui Heywood: "Roma nu a fost construita intr-o zi." Sa deprinzi obiceiuri si sa renunti la anumite obiceiuri dureaza de cele mai multe ori mai mult decat ai vrea, insa, cu cat vei investi mai mult timp, cu atat mai insemnat va fi efortul. De asemenea, nu uita sa iti planifici din cand in cand sa te rupi de cotidian si sa iesi din rutina. Corpul si mintea ta iti vor multumi deopotriva pentru un astfel de obicei.
• Ziua 4: Linge mierea. In Iudeea primului secol, educatia formala incepea la varsta de sase ani la scoala de la sinagoga, numita Bet Sefer. In cadrul primei lectii oferite elevilor, rabinul acoperea tablitele elevilor cu miere si le cerea sa linga mierea in timp ce recitau Psalmul 118:103: "Cat sunt de dulci limbii mele cuvintele Tale, mai mult decat mierea, in gura mea!" Invatatorul crea astfel o asociere pozitiva, o dependenta pozitiva de Cuvantul lui Dumnezeu. Retine asadar ca deprinderea obiceiurilor bune trebuie insotita de stimulii potriviti, in timp ce in cazul renuntarii la obiceiurile proaste, stimulii de aversiune reprezinta o masura provizorie eficace.
• Ziua 5: Da roata muntelui. Asa cum calugarii japonezei de la o manastire din vecinatatea orasului vechi Kyoto, reusesc sa finalizeze 1000 de maratoane in 1000 de zile, si noi putem sa atingem orice obiectiv care la inceput ni se pare imposibil. Daca incerci sa renunti la un obicei prost, impune-ti o taxa ori de cate ori nu reusesti sa iti duci la indeplinire angajamentul, iar daca vrei sa folosesti incurajarea pozitiva, ofera-ti ceva ce iti place ori de cate ori reusesti sa iti respecti un angajament. In orice caz, retine faptul ca formarea obiceiurilor presupune o autoevaluare sincera, intrucat partea magica a masurarii obiceiurilor consta in faptul ca iti sporeste autoconstientizarea prin crearea unui ciclu al feedbackului, facand legatura intre cauza si efect.
• Ziua 6: Adauga obicei peste obicei. Modul incredibil in care jumatate dintre americani au ajuns sa se spele pe dinti in anul 1929, in conditiile in care in urma cu 100 de ani doar 7% dintre americani practicau spalatul pe dinti, reprezinta una dintre cele mai importante schimbari statistice in materie de obiceiuri zilnice consemnata vreodata! Tot aici aflam care este legatura dintre dopamina si dificultatea de a deprinde si de a renunta la obiceiuri, dar si cum ne putem forma obiceiuri adaugand obicei peste obicei, adica, cupland obiceiuri care sunt greu de format cu lucruri pe care le faci in mod normal si firesc.
• Ziua 7: Fa saritura. Daca vrei sa deprinzi un obicei sau sa renunti la un obicei, trebuie sa intrerupi tiparul. Cum? Trebuie sa schimbi regulile jocului. Sa transformi totul intr-un joc! Sa rescrii regulile intr-un fel care sa faca obiceiul mai masurabil, mai marcant si mai usor de mentinut. Si nu uita, chiar daca simti ca esuezi, cu siguranta ai ajuns mai departe decat daca nu ti-ai fi stabilit niciodata acest obiectiv.
• Ziua 8: Aminteste-ti viitorul. In momentele in care te vei simti coplesit de circumstantele prezentului, aminteste-ti de viitor. Aminteste-ti de lista ta de obiective. Intreaba-te: Aici vrei sa te opresti? Daca respiri inca, inseamna ca Dumnezeu nu a renuntat la tine. Nu renunta nici tu la Dumnezeu. Si nu renunta la tine. Pentru ca nu poti sti niciodata la ce viitor minunat renunti atunci cand decizi sa te opresti din a mai incerca. Tot aici aflam primul obicei care te va ajuta sa iti formezi sau sa renunti la obiceiuri mai usor: Obiceiul 1 - Schimba scenariul. Daca vrei sa iti schimbi viata, incepe prin a-ti schimba povestea. Daca nu iti place viata ta, poate ca iti spui povestea gresita. Trebuie sa schimbi scenariul. Daca vrei sa iti schimbi viata, trebuie sa iti schimbi povestea!
• Ziua 9: Schimba-ti povestea.Cu totii avem nevoie de cineva care sa creada in noi mai mult decat credem noi insine. Avem nevoie de oameni care sa ne impinga dincolo de limitele noastre, amintindu-ne cine suntem si de ce suntem capabili. Viata noastra este mult prea zgomotoasa, iar programul nostru este mult prea incarcat. Acesta este motivul pentru care ajungem sa uitam uneori care este adevarata noastra menire. Linistea in schimb, citirea Bibliei ne va ajuta sa ne reconectam cu noi insine, iar vocea calma a Sfantului Duh va deveni cea mai puternica voce din viata noastra. Indemnurile sale ne vor redirectiona viata pe cai supranaturale. Astfel, fara sa ne dam seama, Dumnezeu va scrie povestea Lui in noi si prin noi.
• Ziua 10: Concentreaza-te. Trebuie sa alegi la ce esti atent, fiindca aceasta alegere va determina realitatea ta. Daca alegi bucuria, nu inseamna ca primesti ce iti doresti. Inseamna ca apreciezi ceea ce ai. Cum? Facand inventarul lucrurilor bune la finalul fiecarei zile. Daca vei cauta ceva de care sa te plangi, vei gasi intotdeauna. Daca vei cauta ceva pentru care sa Il lauzi pe Domnul, vei gasi intotdeauna. Asadar, alegerea iti apartine. Cum vrei sa traiesti?
• Ziua 11: Cunoaste-ti numele. Atunci cand incerci sa deprinzi un obicei nou, te simti ciudat la inceput. Insa chiar daca te vei simti ca un impostor, continua sa mergi mai departe, pentru ca la un moment dat scenariul se va schimba. Daca vei continua sa alergi, vei deveni alergator. Daca vei continua sa conduci, vei deveni conducator. Daca vei continua sa scrii, vei deveni scriitor. Completeaza propozitia cu orice iti doresti sa devii. La un moment dat, vei stapani acea identitate si acea identitate te va stapani. Iar tocmai asta inseamna sa iti cunosti numele... Obiceiul 2 - Saruta valul. Obstacolul nu este dusmanul; obstacolul este calea. Sa saruti valul inseamna sa faci tot ce poti cu ceea ce ai, acolo unde te afli, sa infrunti realitatea brutala si sa inovezi, pentru ca Dumnezeu se foloseste de provocarile tale din prezent ca sa te pregateasca pentru oportunitatile din viitor.
• Ziua 12: Actioneaza cand esti speriat. Sa saruti valul inseamna sa iti infrunti teama si sa actionezi cand esti speriat. "Afla de ce se teme cel mai mult o persoana, caci de acolo va incepe sa se dezvolte”, spunea Carl Jung. Potrivit psihologilor, ne nastem cu doua frici: frica de a cadea si frica de zgomote puternice. Toate celelalte frici sunt invatate, ceea ce inseamna ca de orice frica te poti dezvata. Credinta este procesul de a te dezvata de o frica. Cum? "Iubirea desavarsita alunga frica.” Daca iti este frica de Dumnezeu - daca il venerezi pe Dumnezeu mai presus de orice - nu trebuie sa te mai temi de nimic. Acesta nu este doar inceputul intelepciunii, ci este sfarsitul tuturor fricilor!
• Ziua 13: Mergi pe sarma. Deprinderea sau renuntarea la un obicei seamana foarte mult cu mersul pe sarma! Trebuie sa renunti la mandrie, dand in schimb dovada de smerenie, blandete si rabdare, cele trei calitati care te vor ajuta sa nu cazi si sa faci fata problemelor, provocarilor si deciziilor dificile, ajutandu-te de asemenea sa deprinzi sau sa renunti la obiceiuri. Asta pentru ca nu deprindem si nu renuntam la obiceiuri numai pentru noi insine. O facem pentru cei pe care ii iubim! Intruchiparea altruismului o constituie renuntarea la obiceiurile proaste care le fac rau celorlalti si deprinderea obiceiurilor care adauga celorlalti valoare. 
• Ziua 14: Conecteaza punctele. Sa saruti valul inseamna sa vezi dincolo de aparenta situatiei in care te gasesti. Inseamna sa unesti punctele intr-un fel diferit. Punand intrebari. Gandind diferit. Cautand interrelationarea. Contempland consecintele neintentionate. Obiceiul 3 - Mananca broasca. Formarea obiceiurilor este o cursa cu obstacole. Nu iti poti permite scurtaturi sau ocolisuri. Nu poti sa faci nicio smecherie cand te confrunti cu un moment greu sau o discutie dificila. Sa mananci broasca inseamna sa ai curajul sa treci prin astfel de momente, sa actionezi, sa alegi drumul principal, care se intampla sa fie drumul cel mai greu, sa nu te feresti de sacrificii si nici sa fugi de pericol ori de greutati.
• Ziua 15: Nu usura lucrurile. Leadershipul pleaca de la auto-leadership, iar auto-leadershipul incepe prin autocontrol. Fara indoiala, persoana cel mai greu de condus esti tu. Acesta este motivul pentru care este atat de greu sa deprinzi sau sa renunti la un obicei. Dar daca vrei sa cuceresti o cetate, mai intai trebuie sa iti tii firea. Si nu exista alta cale sa iti tii firea decat razboindu-te cu natura ta pacatoasa pana cand o vei supune. Sau pana cand va fi supusa de o putere mai mare. Trebuie sa iei ostatic fiecare gand si sa il supui lui Hristos. Trebuie sa iti porti zilnic crucea si sa iti refuzi lucruri. Este cea mai buna cale de a renunta la un obicei.
• Ziua 16: Ia decizii impotriva ta. Disciplina intr-un anumit aspect al vietii naste disciplina in toate aspectele ei! Exista ceva la care trebuie sa spui nu? In multe cazuri, abstinenta este mult mai simpla decat moderatia. De ce? Pentru ca necesita mai putina vointa, intrucat te bazezi pe o pre-decizie puternica. Moderatia este o cale alunecoasa. Din experienta autorului, este mai greu sa mananci un singur Oreo decat sa nu mananci niciun Oreo! Daca alimentezi o dorinta, aceasta creste. Daca o infometezi, se atrofiaza. Daca vrei sa renunti la un obicei, incearca abstinenta.
• Ziua 17: Nu trai in minciuna. Sa nu traim in minciuna inseamna sa refuzam sa ne plecam in fata idolilor si a ideologiilor vremii care nu trec testul timpului si al adevarului. Inseamna sa traiesti potrivit convingerilor tale in timp ce dai dovada de compasiune fata de cei care nu au aceleasi convingeri ca si tine. Inseamna sa iti risti reputatia pentru un lucru despre care crezi ca este bun, corect si adevarat. Inseamna sa spui adevarul in fata puterii, si sa il spui cu dragoste. Sa nu traim in minciuna inseamna constiinta luata captiva de Cuvantul lui Dumnezeu, in Spiritul lui Dumnezeu. Obiceiul 4 - Inalta zmeul. Asa cum faci orice lucru, asa le vei face pe toate. Ne lasam usor coplesiti de dimensiunea visurilor noastre, nefiind constienti ca la originea tuturor marilor realizari se afla un prim pas timid pe care cineva a avut curajul sa il faca la un moment dat. Trebuie sa ne stabilim obiective mari, insa trebuie sa le impartim in mici victorii. Daca faci lucrurile mici ca si cand ar fi mari, Dumnezeu va face lucrurile mari ca si cand ar fi mici!
• Ziua 18: Incepe cu putin. Ziua 18 ne duce cu gandul la conceptul japonez kaizen care inseamna un angajament neconditionat fata de imbunatatirea continua. Inseamna sa devii putin mai bun in fiecare zi, in orice fel. Aceasta mentalitate sta la baza acestui concept foarte sanatos: incepe cu putin. Poti sa ai visuri marete, insa trebuie sa incepi cu putin si sa gandesti pe termen lung. Pentru ca putem face orice atunci cand obiectivul pe care trebuie sa il atingem nu este coplesitor sau intimidant.
• Ziua 19: Exerseaza-ti autoritatea. Indiferent de obiceiul pe care incerci sa il deprinzi sau sa il elimini va trebui sa iti exersezi autoritatea spirituala! Cum? Pastrandu-ti calmul in mijlocul furtunii, intrerupand stimulul nerabdarii prin tiparul rugaciunii, fiind prezent, infruntand realitatea brutala prin credinta nestramutata si transmitand liniste: partenerului de viata, copiilor, prietenilor, etc. Retine asadar ca ai mai multa autoritate decat iti inchipui! Ai autoritatea de a opri furtunile. Ai autoritatea de a vindeca bolile. Ai autoritatea de a muta muntii din loc. Cum? Prin grauntele de mustar ale credintei. Autoritatea spirituala este asemenea oricarui muschi care trebuie sa fie exersat, insa trebuie sa o exersam cu smerenie!
• Ziua 20: Ce e destul e destul. Locuiesc in posibilitate. - Emily Dickinson
Trebuie sa incetezi sa ii mai vorbesti lui Dumnezeu despre problemele tale si sa incepi sa le vorbesti problemelor tale despre Dumnezeu. Pentru ca in viata tuturor va aparea un moment in care vom crede ca este sfarsitul. Dar de multe ori, dupa un astfel de moment viata noastra capata noi semnificatii si ajungem sa o apreciem mai mult. Asadar, oricat de greu ti s-ar parea sa realizezi un anumit lucru la un moment dat, ai curajul sa mergi pana la capat. Pentru ca, la finalul vietii, cele mai mari regrete vor fi legate de lucrurile pe care le-am fi avut, le-am fi putut avea si ar fi trebuit sa le avem, daca aveam curajul sa actionam in loc sa ne oprim din drum.
• Ziua 21: Schimba rutina. Unul dintre secretele deprinderii obiceiurilor este sa stabilesti o rutina. Insa, odata ce rutina devine rutina, trebuie sa o schimbi. Aceasta se numeste legea varietatii necesare. Daca faci sport in acelasi fel, la un moment dat exercitiile isi vor pierde eficacitatea, deoarece corpul se adapteaza la rutina. Trebuie sa iti derutezi muschii, intrerupand tiparul. Acelasi lucru este valabil si sub aspect spiritual, relational, emotional sau intelectual. Care este vestea buna? Daca ajustezi rutina, schimbarea de 1% poate face diferenta de 99%!
• Ziua 22: Alege o lupta. Obiceiul pe care incerci sa il deprinzi sau sa il elimini te provoaca la o lupta. O lupta cu tine insuti, in care tu trebuie sa te schimbi, pentru ca aceasta este calea cea mai buna pentru tine. Si, foarte posibil, si pentru cei dragi tie. Dar, ca in orice lupta, de multe ori, vei simti nevoia sa te dai batut. Nu face asta! Alege sa lupti in continuare si, cel mai probabil, vei iesi invingator.
• Ziua 23: Fa-o acum. Daca vei astepta momentul potrivit ca sa faci un lucru, acel moment nu va aparea niciodata. In schimb, daca vei fi constrans de imprejurari, vei putea sa faci acel lucru chiar acum. Nu trebuie sa fii constrans de imprejurimi ca sa te mobilizezi sa faci un anumit lucru. Trebuie doar sa fii suficient de hotarat si vei vedea ca momentul potrivit ca sa faci orice este acum. Obiceiul 6 - Intoarce ceasul: Timpul se masoara in minute. Gaseste o metoda creativa pentru ca fiecare zi sa conteze. Iar pentru a face asta e nevoie sa inveti sa controlezi timpul. Pentru ca daca nu vei face asta, timpul te va controla pe tine si astfel, timpul va trece nevalorificat, iar tu vei ajunge la final sa regreti ca nu ai facut mai mult si mai bine cu timpul care ti-a fost dat.
• Ziua 24: Ridica palaria. De ce avem nevoie pentru a renunta la un obicei sau pentru a ne forma un nou obicei? In primul rand de un stimul puternic: un trigger care ne apasa pe un buton din creier, facandu-l sa treaca pe pilot automat. In al doilea rand de un tipar - fizic, mental, emotional, spiritual sau relational. Si in al treilea rand de un premiu. Cu cat mai mare este premiul, cu atat mai multe sacrificii vei fi dispus sa faci si cu atat mai multe riscuri vei fi dispus sa iti asumi.  
• Ziua 25: Fa calculele. Exista doua categorii de oameni in lume: cei care lasa lucrurile sa se intample si cei care fac ca lucrurile sa se intample. Exista cei care isi gasesc timp si cei care isi fac timp. Exista cei care pierd timpul si care il gestioneaza optim. Asadar, pentru a-ti implini menirea trebuie sa iti faci calculele. Trebuie sa iti faci timp. Sa nu lasi la voia intamplarii ceea ce sta in puterea ta sa realizezi. Iar o parte din ceea ce inseamna gestionarea timpului este reprezentata de identificarea factorilor care ne irosesc timpul. Identifica, inlatura si fa-ti timp pentru ceea ce conteaza cu adevarat!
• Ziua 26: Joaca pe termen lung. Eliminarea obiceiurilor proaste este un lucru serios. Acestea fiind spuse, nu iti poti permite sa pierzi din vedere teoria distractiei. Indiferent cat de dificil este sa deprinzi sau sa renunti la un obicei sau cat de mult dureaza, trebuie sa adaugi un element distractiv. De ce? Transformand totul intr-un joc, sansele de a rezista pe termen lung sunt mult mai mari! Obiceiul 7 - Insamanteaza norii. Insamantarea norilor inseamna sa traim ca si cand am muri cu totii maine, insa sa visam ca si cand am trai pentru totdeauna. Inseamna sa faci astazi lucrurile care vor avea insemnatate peste o suta de ani. Inseamna sa lasi o mostenire care iti va supravietui! Pentru ca in clipa in care incetezi sa mai visezi, incepi sa mori. In clipa in care incetezi sa mai cresti, incepi sa te atrofiezi. In clipa in care incetezi sa mai inveti, incepi sa te intorci la obiceiurile proaste.
• Ziua 27: Este nevoie de munca in echipa. In vremea Renasterii, multe dintre operele realizate in atelierele din Florenta nu erau semnate deoarece nu reprezentau creatia unui singur artist. Arta era un sport de echipa. La fel este si formarea unui obicei! Avem nevoie in viata de oameni care cred in noi mai mult decat credem noi insine pentru a reusi. Avem nevoie de oameni care sa ne impinga dincolo de limitele noastre. De asemenea, avem nevoie de oameni care sa ne apese un anume buton atunci cand este nevoie. De ce? "Fierul cu fier se ascute."
• Ziua 28: Profeteste slava ta. Exista doua feluri de slava si amandoua sunt la fel de puternice. Rugaciunea de slava pentru un eveniment trecut inseamna sa ii multumesti lui Dumnezeu dupa ce a infaptuit un lucru si rugaciunea de slava pentru un eveniment viitor, care inseamna sa ii multumesti lui Dumnezeu inainte ca El sa infaptuiasca ceva. Inseamna profetirea slavei prin credinta.
• Ziua 29: Inoata impotriva curentului. Sa inoti impotriva curentului inseamna sa deconstruiesti obiceiurile bune si pe cele rele. Daca vrei sa elimini un obicei, este util sa ii intelegi originile. In felul acesta identifici stimulul si intrerupi tiparul. De asemenea, daca viata ta nu este asa cum ti-ai dorit, nu este prea tarziu sa rescrii viitorul. In ce fel? Insamantand norii cu obiective divine, care sa-l slaveasca pe Dumnezeu. Pentru ca daca vrei sa ajungi acolo unde ti-ai propus, trebuie sa ai puterea sa inoti impotriva curentului.
• Ziua 30: Alege-ti propria aventura. Indiferent care este obiceiul pe care incerci sa il deprinzi sau sa il elimini, vei avea nevoie de ajutorul Duhului Sfant, pentru ca atunci cand beneficiezi de ajutorul Lui, totul este posibil. De aceea ai in primul rand nevoie de disciplina spirituala cotidiana! De asa ceva este nevoie: de disciplina zilnica pentru ca Duhul Sfant reprezinta diferenta dintre ceea ce poti face cel mai bine si ceea ce poate sa faca Dumnezeu! Pentru ca El a pregatit deja lucrarea cea buna dinainte. Noi nu trebuie decat sa ne luam destinul in maini prin obiceiurile zilnice pe care le imbratisam.

Traducere din limba engleza de Mihaela Ioncelescu.
Citeste mai mult

Detaliile produsului

De pe acelasi raft

De acelasi autor

Parerea ta e inspiratie pentru comunitatea Libris!

Acum se comanda

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one