Secretele succesului. Cum sa va faceti prieteni si sa deveniti influent
Dale Carnegie spunea ca "succesul inseamna sa obtii ceea ce vrei, iar fericirea inseamna sa vrei ceea ce ai obtinut".
Dar ce anume isi doresc oamenii? Ei bine, de cele mai multe ori, e vorba despre o cariera ascendenta, prieteni de incredere, o familie iubitoare, un trai decent... si altele asemenea. Desigur, motivele pentru care un om isi doreste ceva anume sunt complet personale, insa metodele prin care isi poate atinge obiectivul sunt general valabile. Iar metodele din cartea de fata au fost testate de peste 15 milioane de cititori de pe cinci continente, pe parcursul a trei sferturi de secol. Volumul de fata a ajuns, cu timpul, sa fie cea mai vanduta carte motivationala publicata vreodata.
Sfaturile lui Dale Carnegie va arata cum sa deveniti un interlocutor agreabil, de ce e bine sa faceti complimente dezinteresate, cand e cazul sa va retrageti dintr-o disputa, ce anume trezeste dorinta de cooperare a partenerilor, cum sa faceti o buna impresie de la prima intalnire, cat de important e zambetul, prin ce strategii va puteti autopromova in ochii celorlalti, in ce fel puteti adresa critici fara sa provocati resentimente, de ce e recomandat sa va admiteti propriile greseli inainte de a le face reprosuri altora, cat de adevarat e proverbul care spune ca „vorba dulce mult aduce“, cum sa raspundeti la plangerile altora, unde se termina sinceritatea si incepe brutalitatea, de ce nu functioneaza pe termen lung strategia de a da ordine, cum sa va ajutati ajutandu-i pe ceilalti - si multe altele.
Carnegie dovedeste ca, in cele din urma, ceilalti ne vor trata exact asa cum ii tratam. Comportamentul interlocutorilor il oglindeste pe al nostru.
Carte recomandata de Ligia Pop si Lorand Soares Szasz in cadrul proiectului Libris, "Oameni si carti".
Fragment din cartea "Secretele succesului" de Dale Carnegie
"lata, asadar, natura umana in actiune: infractori care dau vina pe toata lumea, in afara de ei insisi. Toti suntem asa. Astfel incat, atunci cand tu si cu mine vom fi tentati sa criticam pe cineva, sa ne amintim de Al Capone, "Two Gun" Crowley si Albert Fall. Sa luam aminte ca toate criticile sunt ca porumbeii calatori. Se intorc acasa intotdeauna. Sa ne gandim ca persoana pe care urmeaza sa o condamnam se va justifica pe sine si ne va condamna la randul ei; sau, ca blandul Taft, va spune:
Nu vad cum as fi putut proceda altfel.
In dimineata zilei de 15 aprilie 1865, Abraham Lincoln era pe patul de moarte intr-un sordid imobil cu apartamente de inchiriat, peste drum de Ford's Theater, unde fusese impuscat de John Wilkes Booth. Trupul desirat al lui Lincoln era asezat in diagonala pe patul inclinat, prea ingust pentru el. O reproducere ieftina a celebrei picturi The Horse Fair, realizate de Rosa Bonheur, atarna deasupra patului, iar dintr-o lampa cu fiacara plapanda licarea o lumina galbena.
In timp ce Lincoln zacea muribund, secretarul de razboi Stanton a spus: Iata-l pe cel mai desavarsit conducator al oamenilor pe care l-a avut vreodata lumea.
In ce a constat succesul lui Lincoln in relatiile cu oamenii? Am studiat viata lui Abraham Lincoln vreme de zece ani si am dedicat trei ani scrierii si rescrierii unei carti intitulate Lincoln the Unknown. Cred ca am realizat o analiza a personalitatii si vietii domestice ale lui Lincoln pe cat de detaliat si exhaustiv posibil. Am facut un obiect de studiu special din metoda acestuia de a se raporta la semeni. Recurgea el la critica? O, da! Pe cand era tanar si se afla in Pigeon Creek Valley, din statul Indiana, nu doar critica, ci scria totodata scrisori si poeme in care ridiculiza diverse persoane, lasand misivele pe drumuri de tara, unde urmau cu siguranta sa fie gasite. Una dintre acele scrisori a starnit resentimente care au durat o viata intreaga."