De la autorul bestsellerului Secrete succesului. Cum sa va faceti prieteni si sa deveniti influent
Nu ti-ar placea sa ai o personalitate cuceritoare? Iata ce trebuie sa faci pentru a avea charisma si o viata plina de satisfactii:
• Creeaza-ti o imagine de sine favorabila
• Stabileste-ti si atinge obiective realizabile
• Poarta-te bine cu ceilalti
• Fii un bun interlocutor
• Vorbeste in public cu incredere si convingere
• Gestioneaza relatii de calitate
• Invinge-ti grijile si temerile
• Devino un lider adevarat
• Ajuta-i pe ceilalti sa reuseasca
• Traieste o viata armonioasa
Trebuie sa fim cu adevarat interesati de ceilalti oameni. - Dale Carnegie
Carte recomandata de Ligia Pop in cadrul proiectului Libris, "Oameni si carti".
Fragment din volumul "10 pasi pentru o viata implinita" de Dale Carnegie:
„Incepem cu un vis - o viziune a viitorului. In vis suntem bogati, fericiti si poate chiar faimosi. Majoritatea oamenilor chiar viseaza la un astfel de viitor, dar in cele mai multe cazuri asta este tot ce va ramane - un vis.
Oamenii de succes au avut si ei acele visuri, dar le-au transformat in obiective si apoi in realitate. Visurile lor nu au fost sperante desarte de succes, ci visuri ale unor realizari specifice spre care tindeau. Edison a visat o lume in care energia electrica sa lumineze noaptea. Beethoven a visat muzica inaltatoare a spiritului. Bill Gates a visat la un software care sa permita tuturor - nu doar marilor organizatii - sa foloseasca puterea calculatoarelor. Marii actori, artisti, muzicieni, scriitori, contabili (da, contabili) au visat - nu doar celebritatea, ci si felul in care isi vor folosi talentele pentru obtinerea succesului.
Visarea nu este doar pentru genii. Toti oamenii prosperi spun ca succesul lor a inceput cu o speranta, un vis, care a condus spre un obiectiv, care a dus la un plan de actiune si, inevitabil, la realizarea obiectivului.
Visarea nu este doar pentru tineri. Nu este niciodata prea tarziu sa ai un alt vis care sa duca spre noi obiective si mai departe catre noi realizari. Este uimitor ce au putut sa realizeze oamenii care au avut visuri mult mai tarziu in viata. Benjamin Franklin trecuse de 50 de ani cand a inceput studierea stiintelor naturii si a filosofiei. Milton, desi orb, depasise varsta de 50 de ani cand si-a incheiat poemul epic Paradisul pierdut.
Visarea nu este limitata doar la influentele si prejudecatile vremurilor. Ani la rand, femeilor li s-au impus restrictii in ceea ce incercau sa realizeze. Carierele lor se limitau doar la ce se considera „munca pentru femei". Aveai nevoie de determinare si curaj doar pentru a te gandi la alte optiuni. Un exemplu il constituie Elaine Pagels, profesor la Princeton si autoarea unor carti de succes despre gnosticism si crestinismul timpuriu. Ea povestea ca a fost educata intr-o perioada in care fetele erau instruite nici macar sa nu se gandeasca la cariere importante. Ea s-a simtit libera sa urmeze ce-i placea; doar mai tarziu a descoperit ca isi putea castiga existenta din acestea. Visul devenise obiectivul ei.
„Daca vrei sa ai o viata fericita, leag-o de un scop, nu de oameni sau lucruri.” - ALBERT EINSTEIN
In secolul al XIX-lea, Frederick Douglass, nascut in sclavie, nu a permis ca rasa sau conditia sa de servitor sa-l opreasca din a invata sa scrie si sa citeasca pentru ca, in final, sa devina conducatorul poporului sau. In secolul XXI, Barack Obama a depasit bariera rasei si a devenit primul presedinte afro-american al Statelor Unite. Astazi, numeroase astfel de bariere au disparut in multe domenii profesionale.”