headerdesktop corintwktrgr26apr24

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

headermobile corintwktrgr26apr24

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Revista de Dreptul Familiei nr.1/2023

De (autor): Anonim

0
(0 review-uri)
Revista de Dreptul Familiei nr.1/2023
Rasfoieste

Revista de Dreptul Familiei nr.1/2023

De (autor): Anonim

0
(0 review-uri)
Pasind in cel de-al cincilea an de cand Revista de Dreptul Familiei si-a facut semnalata prezenta in peisajul juridic romanesc, aducem in atentia dumneavoastra un numar in paginile caruia se regasesc rubricile deja consacrate, respectiv: Studii, Jurisprudenta rezumata, Restitutio, Recenzii si Eveniment. Cei care au contribuit la conturarea primului numar aferent anului 2023 sunt reputati specialisti din sfera dreptului familiei, practicieni si/sau cadre didactice universitare, atat din tara, cat si din strainatate.
 
Ca de fiecare data, mentinand traditia, rubrica Studii abordeaza o tematica diversa, incitanta si actuala.
 
Studiul care deschide rubrica este intitulat Eseu cu privire la remediile creditorului prejudiciat prin acte si actiuni de dreptul familiei. Recunoasterea persoanei juridice de drept privat ca titular al actiunilor in justitie specifice dreptului familiei si este semnat de Domnul av. drd. Alin-Ioan Axente, care arata faptul ca amprentele dreptului familiei asupra institutiilor de drept comercial si modul in care insusi dreptul comercial s-a adaptat de-a lungul timpului la necesitatile ivite din realitatile vietii de familie reprezinta un fertil taram de cercetare juridica si au animat si curiozitatile intelectuale personale in trecut si, prezentand situatiile in care drepturile si interesele legitime ale unei persoane juridice pot fi afectate prin manipularea sau deturnarea normelor de dreptul familiei, identifica in ce masura persoana juridica poate apela la mecanismele judiciare specifice dreptului familiei sau in stransa legatura cu institutiile de dreptul familiei, in scopul restabilirii drepturilor si obligatiilor acesteia.
 
In continuare, colectivul de autori format din Domnul prof. univ. dr. Flavius A. Baias, Doamna notar drd. Andreea Boar si Domnul asist. univ. dr. Flavius Al. Boar abordeaza problematica protectiei persoanelor majore si a discernamantului avand in vedere noua reforma adusa de Legea nr. 140/2022, reliefand, in studiul Tendinte noi in protectia adultilor vulnerabili. Reforma incapacitatii si cerinta discernamantului, faptul ca Legea nr. 140/2022 nu pare sa transeze frontal problema daca inlatura sau nu din dreptul nostru controlul valabilitatii actelor juridice din prisma caracterului liber si constient al manifestarii de vointa, dedus din conditia discernamantului. Pastrand traditia, si acest numar aduce in atentia cititorilor studii semnate de doctrinari straini, iar prin articolul Doamnei av. Eliza Cerutti (Brazilia), Gestacion por sustitucion: desafios contemporaneos del derecho internacional privado y la imputacion de los vinculos parentales, avem ocazia de a intra in contact direct cu modul in care legiuitorul brazilian se apleaca asupra acestei chestiuni stringente, si anume maternitatea de substitutie.
 
Doamna dr. Cristiana-Mihaela Craciunescu, prin studiul intitulat Ocrotirea copilului in contextul violentei domestice, concluzioneaza faptul ca dispozitiile Legii nr. 217/2003 sunt depasite si nu mai corespund nevoilor actuale de aplicare in interesul superior al copiilor, instantele judecatoresti fiind nevoite sa faca o interpretare aproximativa a acestor dispozitii pentru a lua masurile care se impun, motiv pentru care acestea trebuie revazute si actualizate”, insistand „in privinta necesitatii reglementarii instantelor de tutela si familie, care ar facilita foarte mult protectia copiilor si promovarea drepturilor acestora in toate situatiile in care ei se afla in dificultate.
 
Un alt studiu transmis de dincolo de granitele batranului continent, mai exact din indepartata Argentina, este cel semnat de doamna prof. dr. Monica Graiewski intitulat Restitucion internacional de menores Quien investiga a los progenitores que sustraen a sus hijos?, in cuprinsul caruia se arata, printre altele, ca, din pacate, oricare dintre parinti poate reprezenta o amenintare pentru propriul copil.

Domnul Bogdan Dumitru Moloman aduce, din nou, in atentia cititorilor chestiuni privind atributiile autoritatii tutelare insa, de aceasta data, fiind manat de modul in care legiuitorul s-a aplecat asupra modului de reglementare a masurilor de ocrotire cristalizate prin Legea nr. 140/2022, prin studiul Intrebari, indoieli si incertitudini privind atributiile autoritatii tutelare dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 140/2022, arata, printre altele, faptul ca „[l]egiuitorul pare ca arunca in carca instantelor judecatoresti sarcina dificila de a clarifica normele legale edictate de acesta (nu putem sa nu fim realisti si sa nu sesizam ca, in ultima vreme, o atare abordare a devenit o practica obisnuita) si, bineinteles, sa nu uitam si faptul ca doctrinei i s-a oferit, din nou, sansa de a sanctiona modul in care legiuitorul a ales sa abordeze aceasta chestiune atat de arzatoare in ultimul timp, si anume protectia persoanelor ce necesita o ocrotire speciala.
 
Continuand, ceea ce putem semnala drept serie de autor: divortul, Domnul jud. dr. Ioan Ilies Neamt revine in atentia celor pasionati de dreptul familiei cu studiul intitulat sugestiv Ar fi simplu, daca nu ar fi complicat: divortul judiciar prin acord si analizeaza, in stilul inconfundabil, in prima parte a acestuia, regimul juridic al divortului prin acord, acordand o atentie sporita dimensiunii procesuale, aplecandu-si atentia asupra conditiilor substantiale ce trebuie indeplinite pentru a se putea desface casatoria prin acordul partilor, subliniind, totodata, trasaturile pe care trebuie sa le indeplineasca manifestarea de vointa, dar si formele pe care aceasta le poate imbraca. In cea de-a doua parte, focalizandu-si atentia asupra regimului juridic procesual al divortului prin acord, a analizat conditiile formale pe care trebuie sa le indeplineasca cererea de chemare in judecata si modul de derulare a procedurii in functie de diferitele ipoteze posibil incidente si a evidentiat, in egala masura, si necorelatiile existente intre Codul civil si cel de procedura civila.
 
Studiul urmator, intitulat Unele aspecte privind dreptul la nume in lumina noilor modificari legislative, semnat de Doamna lector univ. dr. Ana Elena Ranta, in coautorat cu Doamna av. drd. Diana Nicoleta Vlaicu, aduce in atentia dumneavoastra o analiza a prevederilor legale privind dreptul la nume, cu accent, in special, asupra modificarilor legislative introduse prin Legea nr. 105/2022.
 
Prin studiul Consideratii asupra adoptiei cu efecte depline in dreptul romanesc in ipoteza in care adoptatul are descendenti firesti, Domnul proc. drd. Alexandru-Radu Togan, impreuna cu Domnul jud. Adrian Chiper ne arata ca, De lege ferenda, ar fi oportuna o reanalizare si reformulare a art. 470 alin. (1) si (2) C. civ., astfel incat din aceste texte sa rezulte indubitabil ca prin adoptie se va contura nu doar legatura de filiatie intre adoptat si familia adoptatorului, ci si legatura de filiatie intre descendentii adoptatului si membrii familiei adoptive.
 
In cuprinsul sectiunii Jurisprudenta rezumata au fost inserate doua hotarari. Prima dintre acestea, insotita de un comentariu semnat de Doamna jud. Ioana-Anamaria Filote-Iovu, abordeaza competenta in materia tagaduirii paternitatii, iar cea de-a doua, prezentata de Doamna prof. univ. dr., jud. Evelina Oprina, se refera la aspecte privind schimbarea domiciliului minorului, nerespectarea unei hotarari judecatoresti si refuzul minorului de a se deplasa la domiciliul unuia dintre parinti.
 
Rubrica Restitutio include un studiu publicat in paginile revistei Justitia Noua nr. 2/1956, al carui autor este reputatul academician Eugen A. Barasch, Obligatia de intretinere a parintilor fata de copilul lor minor.
 
Rubrica Recenzii aduce in atentie o lucrare actuala si de referinta: Marieta Avram, Drept civil. Familia, editia a 3-a, revazuta si adaugita, Editura Hamangiu, Bucuresti, 2022, 840 pag. (recenzie semnata de Domnul prof. univ. dr. Valeriu Stoica).
 
Ultima rubrica a acestui numar, Eveniment, prezinta evenimentele organizate in cursul anului 2022.
Citeste mai mult

transport gratuit

100.00Lei

100.00Lei

Primesti 100 puncte

Important icon msg

Primesti puncte de fidelitate dupa fiecare comanda! 100 puncte de fidelitate reprezinta 1 leu. Foloseste-le la viitoarele achizitii!

In stoc

Descrierea produsului

Pasind in cel de-al cincilea an de cand Revista de Dreptul Familiei si-a facut semnalata prezenta in peisajul juridic romanesc, aducem in atentia dumneavoastra un numar in paginile caruia se regasesc rubricile deja consacrate, respectiv: Studii, Jurisprudenta rezumata, Restitutio, Recenzii si Eveniment. Cei care au contribuit la conturarea primului numar aferent anului 2023 sunt reputati specialisti din sfera dreptului familiei, practicieni si/sau cadre didactice universitare, atat din tara, cat si din strainatate.
 
Ca de fiecare data, mentinand traditia, rubrica Studii abordeaza o tematica diversa, incitanta si actuala.
 
Studiul care deschide rubrica este intitulat Eseu cu privire la remediile creditorului prejudiciat prin acte si actiuni de dreptul familiei. Recunoasterea persoanei juridice de drept privat ca titular al actiunilor in justitie specifice dreptului familiei si este semnat de Domnul av. drd. Alin-Ioan Axente, care arata faptul ca amprentele dreptului familiei asupra institutiilor de drept comercial si modul in care insusi dreptul comercial s-a adaptat de-a lungul timpului la necesitatile ivite din realitatile vietii de familie reprezinta un fertil taram de cercetare juridica si au animat si curiozitatile intelectuale personale in trecut si, prezentand situatiile in care drepturile si interesele legitime ale unei persoane juridice pot fi afectate prin manipularea sau deturnarea normelor de dreptul familiei, identifica in ce masura persoana juridica poate apela la mecanismele judiciare specifice dreptului familiei sau in stransa legatura cu institutiile de dreptul familiei, in scopul restabilirii drepturilor si obligatiilor acesteia.
 
In continuare, colectivul de autori format din Domnul prof. univ. dr. Flavius A. Baias, Doamna notar drd. Andreea Boar si Domnul asist. univ. dr. Flavius Al. Boar abordeaza problematica protectiei persoanelor majore si a discernamantului avand in vedere noua reforma adusa de Legea nr. 140/2022, reliefand, in studiul Tendinte noi in protectia adultilor vulnerabili. Reforma incapacitatii si cerinta discernamantului, faptul ca Legea nr. 140/2022 nu pare sa transeze frontal problema daca inlatura sau nu din dreptul nostru controlul valabilitatii actelor juridice din prisma caracterului liber si constient al manifestarii de vointa, dedus din conditia discernamantului. Pastrand traditia, si acest numar aduce in atentia cititorilor studii semnate de doctrinari straini, iar prin articolul Doamnei av. Eliza Cerutti (Brazilia), Gestacion por sustitucion: desafios contemporaneos del derecho internacional privado y la imputacion de los vinculos parentales, avem ocazia de a intra in contact direct cu modul in care legiuitorul brazilian se apleaca asupra acestei chestiuni stringente, si anume maternitatea de substitutie.
 
Doamna dr. Cristiana-Mihaela Craciunescu, prin studiul intitulat Ocrotirea copilului in contextul violentei domestice, concluzioneaza faptul ca dispozitiile Legii nr. 217/2003 sunt depasite si nu mai corespund nevoilor actuale de aplicare in interesul superior al copiilor, instantele judecatoresti fiind nevoite sa faca o interpretare aproximativa a acestor dispozitii pentru a lua masurile care se impun, motiv pentru care acestea trebuie revazute si actualizate”, insistand „in privinta necesitatii reglementarii instantelor de tutela si familie, care ar facilita foarte mult protectia copiilor si promovarea drepturilor acestora in toate situatiile in care ei se afla in dificultate.
 
Un alt studiu transmis de dincolo de granitele batranului continent, mai exact din indepartata Argentina, este cel semnat de doamna prof. dr. Monica Graiewski intitulat Restitucion internacional de menores Quien investiga a los progenitores que sustraen a sus hijos?, in cuprinsul caruia se arata, printre altele, ca, din pacate, oricare dintre parinti poate reprezenta o amenintare pentru propriul copil.

Domnul Bogdan Dumitru Moloman aduce, din nou, in atentia cititorilor chestiuni privind atributiile autoritatii tutelare insa, de aceasta data, fiind manat de modul in care legiuitorul s-a aplecat asupra modului de reglementare a masurilor de ocrotire cristalizate prin Legea nr. 140/2022, prin studiul Intrebari, indoieli si incertitudini privind atributiile autoritatii tutelare dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 140/2022, arata, printre altele, faptul ca „[l]egiuitorul pare ca arunca in carca instantelor judecatoresti sarcina dificila de a clarifica normele legale edictate de acesta (nu putem sa nu fim realisti si sa nu sesizam ca, in ultima vreme, o atare abordare a devenit o practica obisnuita) si, bineinteles, sa nu uitam si faptul ca doctrinei i s-a oferit, din nou, sansa de a sanctiona modul in care legiuitorul a ales sa abordeze aceasta chestiune atat de arzatoare in ultimul timp, si anume protectia persoanelor ce necesita o ocrotire speciala.
 
Continuand, ceea ce putem semnala drept serie de autor: divortul, Domnul jud. dr. Ioan Ilies Neamt revine in atentia celor pasionati de dreptul familiei cu studiul intitulat sugestiv Ar fi simplu, daca nu ar fi complicat: divortul judiciar prin acord si analizeaza, in stilul inconfundabil, in prima parte a acestuia, regimul juridic al divortului prin acord, acordand o atentie sporita dimensiunii procesuale, aplecandu-si atentia asupra conditiilor substantiale ce trebuie indeplinite pentru a se putea desface casatoria prin acordul partilor, subliniind, totodata, trasaturile pe care trebuie sa le indeplineasca manifestarea de vointa, dar si formele pe care aceasta le poate imbraca. In cea de-a doua parte, focalizandu-si atentia asupra regimului juridic procesual al divortului prin acord, a analizat conditiile formale pe care trebuie sa le indeplineasca cererea de chemare in judecata si modul de derulare a procedurii in functie de diferitele ipoteze posibil incidente si a evidentiat, in egala masura, si necorelatiile existente intre Codul civil si cel de procedura civila.
 
Studiul urmator, intitulat Unele aspecte privind dreptul la nume in lumina noilor modificari legislative, semnat de Doamna lector univ. dr. Ana Elena Ranta, in coautorat cu Doamna av. drd. Diana Nicoleta Vlaicu, aduce in atentia dumneavoastra o analiza a prevederilor legale privind dreptul la nume, cu accent, in special, asupra modificarilor legislative introduse prin Legea nr. 105/2022.
 
Prin studiul Consideratii asupra adoptiei cu efecte depline in dreptul romanesc in ipoteza in care adoptatul are descendenti firesti, Domnul proc. drd. Alexandru-Radu Togan, impreuna cu Domnul jud. Adrian Chiper ne arata ca, De lege ferenda, ar fi oportuna o reanalizare si reformulare a art. 470 alin. (1) si (2) C. civ., astfel incat din aceste texte sa rezulte indubitabil ca prin adoptie se va contura nu doar legatura de filiatie intre adoptat si familia adoptatorului, ci si legatura de filiatie intre descendentii adoptatului si membrii familiei adoptive.
 
In cuprinsul sectiunii Jurisprudenta rezumata au fost inserate doua hotarari. Prima dintre acestea, insotita de un comentariu semnat de Doamna jud. Ioana-Anamaria Filote-Iovu, abordeaza competenta in materia tagaduirii paternitatii, iar cea de-a doua, prezentata de Doamna prof. univ. dr., jud. Evelina Oprina, se refera la aspecte privind schimbarea domiciliului minorului, nerespectarea unei hotarari judecatoresti si refuzul minorului de a se deplasa la domiciliul unuia dintre parinti.
 
Rubrica Restitutio include un studiu publicat in paginile revistei Justitia Noua nr. 2/1956, al carui autor este reputatul academician Eugen A. Barasch, Obligatia de intretinere a parintilor fata de copilul lor minor.
 
Rubrica Recenzii aduce in atentie o lucrare actuala si de referinta: Marieta Avram, Drept civil. Familia, editia a 3-a, revazuta si adaugita, Editura Hamangiu, Bucuresti, 2022, 840 pag. (recenzie semnata de Domnul prof. univ. dr. Valeriu Stoica).
 
Ultima rubrica a acestui numar, Eveniment, prezinta evenimentele organizate in cursul anului 2022.
Citeste mai mult

Detaliile produsului

De pe acelasi raft

Parerea ta e inspiratie pentru comunitatea Libris!

Acum se comanda

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one